BRILIÁNS DÖNTÉS
BIZTOS IGEN.


Eljegyzési gyűrű trendek

Eljegyzési gyűrű trendek a múltból, a jelenből és a jövőből

Eljegyzési gyűrű trendek a múltból, a jelenből és a jövőből

A mai, modern eljegyzési gyűrűk történelme visszanyúlik az ősi Egyiptomba, vagy akár régebbre.
Íme egy rövid összefoglaló, ahogyan a szerelem és elkötelezettség legfőbb szimbóluma kifejlődott.

Ókor:
Az ősi egyiptomiak a bal kezük harmadik ujja köré tekert drótot hordtak, amiről azt hitték, hogy onnan közvetlenül vezet egy ér a szívhez. Szintén találtak eljegyzési gyűrűre utaló nyomokat az ősi Rómából.

Középkor:
A legtöbb történész egyetért abban, hogy az első eljegyzésre használt gyémánt gyűrűt 1477-ben Maximilian, Ausztria főhercege adta Burgundiai Máriának, ami egy arany gyűrű volt, egy „M” betű kirakva apró gyémántokkal.

1500-1700
Utalások találhatóak eljegyzési gyűrűre és karikagyűrűre Shakespeare színdarabjaiban. Ebben az időben szokás volt költeményeket, vagy szerelmes üzeneteket vésni egymás esküvői gyűrűjébe. Szokás volt még ezüst gyűrűt ajándékozni az eljegyzésre, és arany gyűrűre kicserélni az esküvőre.

1800
A Viktoriánus kor Angliáját egy romantikus időszaknak tartják, részben azért, mert Viktória királynő nagy szerelemben élt férjével (ami elég ritka volt akkoriban, mivel a királyi házasságok általában elrendezett házasságok voltak).
A Viktoriánus eljegyzési gyűrűkben nem ritka volt a szeszélyes, romantikus motívumok, mint a szívek, nyilak, virágok, és még kígyók is (ami a végtelenséget jelképezte). A Viktoriánus kor végére a gyémánt jobban elterjedt az eljegyzési gyűrűkben, mivel komoly lelőhelyeket találtak Dél Afrikában. A Tiffany&Co. bemutatta a hat karmos „Tiffany foglalatot”, ami kiemelte a gyémántot a gyűrűből, hogy megmutassa teljes szépségét.
Korai huszadik század
Az Edward korszakban a gyémánt eljegyzési gyűrű széleskörű elfogadást nyert. Az ipari forradalom által megnövekedett jólét, és a növekvő középosztály Európában és Amerikában. Ennek köszönhetően az ékszerek egyre több embert tudtak megszólítani, mint addig bármikor. Az Edward-korabeli eljegyzési gyűrűk általában gyémántot tartó díszes platina gyűrűk voltak
1920-1930
A ’20as, ’30as évek eljegyzési gyűrűi kevésbé nőies, inkább geometrikus formákból álltak, az akkor divatban lévő Art-Deco jegyében. Általában gyémánt, geometriai alakokat formázó gyűrűben, egyéb színes drágakövek társaságában, fehérarany vagy patinafoglalatban.
1940
A második világháború nehézségeinek ellenére a ’40es évek eljegyzési gyűrűi nagyok és feltűnőek voltak. Ívelt mintákkal díszített gyűrűk, nőies motívumokkal, mint masnik, íjak, és virágok. A platina a háború miatt hiánycikk volt, ezért aranyból készültek a gyűrűk. A gyémánt a leg kedveltebb drágakő maradt, de anyagi megfontolásból előfordultak zafír és rubin eljegyzési gyűrűk is.
1950
Audrey Hepburn férje, Mel Ferrer indíthatta el a trendet az egymás mellé húzható, különböző színű gyűrűkkel, ami a mai napig közkedvelt maradt.
1960
Ez az évtized hozta el a korszakot, amikor a hírességek a minél nagyobb, látványosabb eljegyzési gyűrűkkel kerültek fel a címlapokra. 1963-ban, Richard Burton adott Elizabeth Taylornak egy 33 karátos asscher csiszolású gyémántgyűrűt, és ennek az évtizednek az elején, Jacqueline Kennedy jellegzetes smaragd-gyémánt eljegyzési gyűrűje adott a smaragdnak hatalmas ismertséget.
1970
A princess és radiant csiszolások szögletes formája ebben az időszakban lett tökéletesítve, és ekkor tudta elnyerni azóta is tartó népszerűségét.
1980
Az évtized eljegyzése és esküvője, Charles herceg és Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje egy jelentős zafír divathullámot indított el.
1990-napjainkig
Az utóbbi pár évtizedben nem volt meghatározó trend, köszönhetően többek között az internet adta információ dömpingnek. A párok nagyon könnyen tudnak választani különböző stílusok között, ízlésüknek megfelelően.
Bár különböző stílusok népszerűsége nőtt, majd csökkent az idők folyamán, egy alapvető stílus mindig is uralta a divatot, mégpedig az egyszerű, elegáns, egyköves szoliter gyűrű. Népszerűsége töretlen a 21. században is.

A jövő
Természetesen nem lehet megjósolni a jövőt, de egy dolgot már most lehet látni: a párok igénylik, hogy valamilyen formában egyedi legyen az eljegyzési gyűrű, és a karikagyűrű.
Ez jelenthet akár egy olyan egyszerű dolgot, mint a keresztnevek gravírozása a gyűrűkbe. A másik véglet pedig az, amikor teljesen egyedi ékszer készül egyéni, személyre szabott elképzelés alapján, akár számítógépes 3d látványterv alapján.
Egyediséget lehet adni még az arany színének változtatásával, vagy egy kevésbé megszokott drágakővel.
A designon túl pedig egyre inkább teret nyer a társadalmilag tudatos és a környezetbarát vásárlás, ami az ékszereknél a felelős forrásból származó drágakövek (pl. Forevermark gyémántok) előnyben részesítését, és az újra felhasznált arany használatát jelenti.

Hozzászólok

Nevet meg kell adni!
Üzenetet meg kell adni!
2024 Karikagyűrű kedvencei